Objavljeno: 9 oktobra, 2019688 besed3,6 min branja

Majda Rogelj je pred leti ponovno oživela svojo staro ljubezen – šivanje in začela ustvarjati. Z izdelki iz filca, ki nosijo ime Ovchika, razveseljuje najmlajše in tiste malo večje, ki so jim še vedno všeč ljubke stvari. Ker smo se nad Ovchiko navdušili tudi v družini Lepa mami, je Majda posebej za naše paketke oblikovala prikupno sovico, ki jo najdete v paketku Lepa mami za bodočo mamico in paketku za novorojenčka.

1. Majda, nam lahko najprej poveš: kdo je Ovchika in kaj jo dela posebno?

Živjo Nina! Ovchika je ena taka kreativna duša, ki jo je življenje zapeljalo v napačno oziroma lepše rečeno, drugačno smer. Deklica, ki je že kot zelo majhna rada šivala, kreirala in risala, potem pa je to kar za nekaj let pospravila pod preprogo. A ker kreativnosti ne moreš zatirati, sem pred leti obrisala prah in znova oživela mojo pravo ljubezen. Posebno je najbrž to, da zelo malo uporabljam šablone in si dizajne večinoma kar sama zrišem in potem izrežem, največja posebnost pa je v tem, da tudi vse sama ročno zašijem. Poleg tega so izdelki Ovchika bolj kot ne personalizirani, kar pomeni, da so res unikati. Skoraj prepričana sem, da še nisem naredila dveh popolnoma enakih izdelkov.

Ovchika obešanka luna, sova in zvezde

2. Od kod prihaja navdušenje nad filcem?

Pravzaprav mi filc nikoli ni bil neka prva izbira, sploh ker ni tako lepo pisan, kot je ponavadi ostalo blago. A je tako naneslo, ker sem pač želela ročno šivati, da je bila praktično edina izbira za tak način šivanja. Potem pa sem ugotovila, koliko barvnih odtenkov dejansko obstaja (predvsem v tujini), kako se ga krasno šiva in kako neomejena je lahko kreacija iz filca.

3. Vsak šiv tvojih izdelkov je narejen ročno. Kje oziroma kdo te je naučil tako lepo šivati in kako dolgo že neguješ to spretnost?

Moja stara mama je bila šivilja in ko sem preživljala počitnice pri njej, sva veliko šivali. Ker sem bila še premajhna za šivalni stroj (tisti stari Singer šivalni stroj na nožni pogon, ki še danes stoji na istem mestu pri stari mami), je bila seveda edina opcija ročno šivanje. Veliko zanimanja, malo talenta in potem ugotoviš, da nikoli ne pozabiš, kako se šiva. Mislim, da sem imela okoli 5, 6 let, ko sem prvič prijela za šivanko.

Majda ovchika

4. Iz kje srkaš navdih za svoje kreacije?

Navdih je praktično povsod. Lahko je to čisto osnovno, da pogledaš, kaj delajo drugi, da preveriš, kaj je zahteva na trgu in skreiraš nekaj podobnega, v lastnem stilu seveda. Lahko pa je enostavno sprehod čez polje, vidiš zanimivo rožo, list, lahko je oblak, lahko so sanje. Lahko je ideja, ki pride od otroka, spontano, lahko je kak detajl v tv seriji … Navdih je neskončen kot kreacija sama :)

Ovchika okvir Filip

5. Ovchika – cilji za prihodnost?

V prihodnosti bi rada še bolj spoznala mojega kupca in se še bolj približala željam, ki jih ima moj kupec. Rada bi ustvarila linijo za ustvarjalce. Predvsem za vse tiste mamice, ki bi rade na nek način same sestavile recimo otroški vrtiljak, pa ne znajo zašiti/izdelati figuric, pa še čisto svoje barve bi lahko imele. Ker seveda ne morem zašiti 100 različnih vrtiljakov, lahko pa ponudim 100 različnih odtenkov filca, iz katerih po želji sestavim posamezne figurice ali pa celoten izdelek.

Intervju Ovchika

6. Prosim, zaupaj nam še, kako si po celotnem ustvarjalnem procesu – in vsemu, kar ta zraven prinaša, ter skrbi za malčka, vzameš čas zase?

Moja prva dejavnost je grafično oblikovanje in izdelovanje spletnih strani, tako da mi je šivanje za Ovchiko pravzaprav izjemna sprostitev in veselje. Tudi moj mali sinko (ki je pravzaprav povod za moje šivanje za otroke) je krasen mali mož, ki me izjemno sprosti in vlije novih delovnih moči. Čas zase je vsakodnevna jutranja telovadba v vadbenem centru, obisk gledališča s prijateljico, kavica in lahkoten čvek. Čisto samo zase je pa tisti čas zvečer, ko pade noč, ko odmislim vse in pogledam najljubšo serijo ali film.

Vaš komentar

Sorodni članki