Uhani Ljubezniva golobčka

50,00 

Ljubezniva golobčka sta čudovito darilo za srčno izbranko kot tudi za drago prijateljico, sestro, hčerko, sodelavko, … Naj ji ob rojstvu otroka, njenem rojstnem dnevu ali drugi posebni priložnosti prineseta obilo ljubezni in notranjega miru.

Uhani so ročno delo Nine Kamien Šimnovec (avtorice projekta Lepa mami) pod mentorstvom zlatarja in srebrokovača Christopha Steidla Porente (Zlatarna Zlato runo).

Materiali: srebro 925/000 in elektron (zlitina čistega srebra in čistega zlata).

Opis

V antiki je bil golob posvečen boginji ljubezni – grški Afroditi oziroma rimski Veneri. Razlog za to je v bogatem paritvenem plesu golobov, ki ga spremljata značilno gruljenje in kljunčkanje; živa podoba ljubezenske igre. Golobi so sloveli po ljubeznivem značaju in nežnosti, kar naj bi se kazalo tudi v tem, kako pogosto si golobji parčki izmenjujejo »poljube« s kljunčki in ostale ljubkujoče pozornosti. Že Aristotel je pravil, da se golobi pred parjenjem »poljubljajo«, posebej pa je izpostavil dejstvo, da se mladi samčki nikoli ne parijo, ne da bi prej »poljubili« svojo izbranko. Ne samo v klasični Grčiji, tudi v številnih drugih kulturah Sredozemlja in prednje Azije je golob simbol ljubezni, zvestobe, milosti, nežnosti, nedolžnosti, pa tudi gorečnosti, ljubezenske izpolnitve in plodnosti.

Tudi judovsko-krščanska tradicija pozna goloba oziroma golobico kot ptico ljubezni. Hkrati je golob simbol čistosti, zvestobe, ponižnosti, skromnosti, zmernosti in preudarnosti. Motiv čistosti so v srednjem veku izpeljevali iz dejstva, da se golobi radi kopajo. V tem oziru je bila še bolj pomembna belina njihovega perja, ki je pri belih golobih brezmadežna in sijoča. Ključnega pomena pa je bila moralistična nota, ki čistost povezuje z domnevno nravno vzdržnostjo in zvestobo golobov. V srednjeveški ikonografiji je golob trdno zasidran tudi kot simbol Božje milosti, odpuščanja, miru in sprave. Še posebej pa je treba poudariti, da bel golob v krščanski ikonografiji najpogosteje simbolizira Svetega Duha.

Danes je simbolična pomenljivost goloba enako samoumevna kot nekoč, toda iz bogate zakladnice simbolnih pomenov sta v vsakdanjem življenju najpogosteje izbrana dva: golobica kot ptica ljubezni oziroma prispodoba za ljubljeno osebo in golob kot simbol miru.

(Povzeto iz knjige Simbolika živali / Tine Germ – Modrijan, 2006)

 

Najbolj iskano: ročno izdelani uhani

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Uhani Ljubezniva golobčka”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Podobni izdelki