Objavljeno: 27 oktobra, 2017486 besed2,4 min branja

Spremembe prinašajo spremembe. Kako se to sliši? Logično, kajne? Dve leti nazaj sem bila le brezskrbna žena, ob spoznanju, da sem noseča, sem morala v svoje življenje vnesti kar nekaj sprememb, predvsem izboljšav kar zadeva prehrano in gibanje.

Ko postaneš mati, se veliko spremeni na otipljivi ravni, veliko pa se premakne tudi v glavi. Na nek način ne razmišljaš več toliko o sebi, po drugi strani pa še bolj, le da sebe ne postavljaš več v ospredje; glede na to, da želiš biti svojemu otroku kar se da dober zgled, se začneš osredotočati na svoje največje napake in jih postopoma odpravljati. Jaz sem na primer med nosečnostjo diplomirala, ker se mi ne bi zdelo prav, da bi Oskarju nekoč solila pamet glede šolanja, če sama ne bi dokončala tistega, kar sem si zadala.

Čudoviti plus vse spremeni

Veliko je stvari, na katere niti ne pomisliš preden postaneš mami. A ko te doleti ta mali, a čudoviti plus, se vse spremeni. Opaziš tudi tisto, kar se mogoče zdi najmanj pomembno. Pa ni. In to je obdobje po porodu, ko začneš prejemati čestitke, telegrame in darila. Toliko daril, ki so namenjena tvojemu malemu srčku. Seveda si vesela in hvaležna za prav vsakega, ampak roko na srce – prejeti nekaj, kar je namenjeno le tebi v tem občutljivem obdobju, je neprecenljivo.

Spomnim se, da me je po prihodu iz porodnišnice doma čakala majhna škatlica. Nakit? Za Oskarja? Bil je nakit, ampak ne za Oskarja. Čudovit srebrn srček je visel na verižici, ki je bila namenjena meni. Od moje mami. V posvetilu je pisalo: srček zate, ki si nam podarila srce. Še danes dobim solzne oči, ko pomislim na to lepo presenečenje.

Vedno v senci svojega otroka

Zakaj se mi zdi to tako pomembno? Bistvo ni v darilu, ampak v pozornosti, v tem, da ovekovečiš dogodek kot je rojstvo. Moji materi je to izvrstno uspelo, ker mi je v spomin za zmeraj zapisala občutke, ki sem jih dobila, ko sem v roki držala odprto škatlico. Bila sem presrečna, da je nekdo uvidel potrebo, da sem jaz, Nina, še vedno opazna. Kajti z rojstvom otroka na nek način stopiš v njegovo senco. To sicer ni nič nenavadnega ali nenaravnega, ampak kljub vsemu se mi zdi prav, da se tudi mami, ki je devet mesecev skrbela in dihala za dva, izkaže hvaležnost.

V preteklosti sem svojim prijateljicam, ki so postale mamice vedno kupila darilo za dojenčka. Odkar sem sama mami, jim kupim nekaj, kar je samo za njihovo dušo. Moje lastno izkustvo in nov pogled na pot, ki me je popeljala v materinstvo, je kasneje rodilo tudi idejo o darilnem paketu Lepa mami. Z njim želim razveseliti vsako mami, saj je to vendar nekaj najlepšega. Je dar celi družini.

Vaš komentar

Sorodni članki