Objavljeno: 19 junija, 20232260 besed11,7 min branja

Vsi vemo, kaj je nakit. Ker ga zelo pogosto uporabljamo. In tudi vi imate najbrž različne vrste nakita. Toda ali veste, koliko različnih vrst nakita dejansko obstaja? Odgovor je enostaven – preveč. Vsaka kultura, družba in država ima svoj nakit. To je del njihovega obstoja. Seveda so dizajni, trendi, slogi, kovine in metode na različnih mestih različne. Tudi čas ima pomembno vlogo. Zagotovo ste že videli veliko vrst nakita, vendar še niste videli vseh. Ampak brez skrbi. V današnjem prispevku boste podrobno spoznali različne glavne vrste nakita. Pa poglejmo.

vrste nakita

Vrste nakita glede na obliko (VIR 1)

Vrste nakita glede na del telesa, kjer ga nosimo

1. Nakit, ki si ga nadenemo na glavo

Krona

Kdo ne pozna krone? Človeška zgodovina je polna vojn, prevar in smrti. Mnoge od njih so se zgodili zaradi kron. To je kos nakita, na katerem se običajno naahaja veliko draguljev. Stoletja so ga monarhi, kralji in sultani nosili kot simbol svoje oblasti. Krone so lahko različnih oblik in velikosti. Imajo pa skupen okrogel trak iz plemenitih kovin, okrašen z dragulji in drugimi okrasnimi elementi. Simbolizirajo moč, avtoritativnost in dostojanstvo.

Tiara

Tiara je še ena vrsta pokrivala, ki jo večinoma nosijo ženske v modne namene. Za razliko od kron ne simbolizirajo moči. Vendar v določenih državah še vedno nosijo znake bogastva in družbenega statusa. V mnogih državah so del poročnih obredov.

2. Nakit, ki ga nosite okoli vratu

Verižica

Vrsta nakita, ki je sestavljena iz niza prepletenih členov ali zank. Verižice lahko izdelate iz katerega koli materiala, vključno s kovinami, kroglicami, listi ali rožami. Ne glede na to, iz česa so narejene, vedno poudarijo vaš čar. Verižice nosijo tako moški kot ženske.

Ogrlice

Ogrlica je še en zelo pogost kos nakita. Običajno je sestavljen iz kovine, vrvice, ali drugega materiala. Ogrlica je okrašena s perlicami, obeski, dragulji ali drugimi okrasnimi elementi.

Čeprav mnogi mislijo, da so verižice in ogrlice enake, ni ravno tako, saj obstajajo razlike. Medtem ko je ogrlica celovit kos nakita, ki je zasnovan za nošenje okoli vratu, je verižica skupek prepletenih členov ali zank, ki sestavljajo ogrlico.

3. Uhani

Uhani so postali najpogosteje nošen nakit v sodobnem času. Izdelovalci nakita pa so pri oblikovanju uhanov nadvse kreativni. Obstajajo tako uhani za dojenčke kot starejše ženske. Obstajajo uhani za običajne gospodinje in zaprisežene rokerke. Obstajajo pa tudi uhani za moške. Izbira je neskončna in vedno vsak najde nekaj zase.

4. Nakit, ki ga nosimo na rokah

Prstani

Te že poznate in obstaja velika verjetnost, da jih že imate, seveda več kot enega. Prstani so eden najpogostejših kosov nakita na svetu. Ne glede na to, v kateri kulturi, družbi, državi in času živite, prstan obstaja povsod. V mnogih kulturah je izmenjava prstanov poročni ritual. Zlato, srebro, diamant, dragulji in platina so nekateri najpogostejši materiali, ki se uporabljajo za izdelavo prstanov.

Zapestnice

Zapestnice običajno nosite okoli zapestja. Na voljo so v različnih stilih, vključno z manšetami in zapestnicami z obeski.

5. Nakit za stopala

Nekaj nakita na nogah je vedno bolj pogosta praksa. Še posebej rade jih nosijo najstnice.

Verižice za gležnje

Našli jih boste v različnih oblikah in po različnih cenah. V nekaterih kulturah, zlasti v indijski kulturi, jih ženske nosijo med plesnimi prestavami – tam so te verižice visoko cenjene.

Prstani na nožnih prstih

Niso pogosti, ampak obstajajo predvsem kot ekstravagantni modni dodatek.

Vrste nakita glede na na stil

Ena najboljših stvari pri nakitu je, da imate lahko nešteto različic. Če želite imeti nakit, ki je unikatni v vseh pogledih, ga lahko imate. Saj veste, da vsi nosijo uhane ali prstane. A kljub temu se vsak na zabavi pojavi s svojim unikatnim nakitom. Zasluge za to edinstvenost gredo oblikovalcem. S svojimi kreatinimi idejami se domislijo različnih modelov. Vendar pa obstaja nekaj skupnih izrazov za opredelitev stilov oblikovanja nakita.

1. Antični nakit

Beseda “antično” ima čar, kajne? Vse, kar ima pred imenom pridevnik antično, postane posebnost. In enako velja za nakit.

Nakit poznami in uporabljamo že od antičnih časov. Ker pa se včasih nadvse želimo povezati s preteklostjo, imajo starinski predmeti posebno vrednost. Nošenje nakita je dober način, da se povežete s predniki.

Nekatere skupne lastnosti antičnega nakita so:

 • Zapleteni detajli in nežna kovina
 • Uporaba plemenitih kovin, kot so zlato, srebro in platina
 • Uporaba dragih kamnov, kot so diamanti, safirji, rubini in smaragdi
 • Romantični motivi, kot so srčki, rože in pentlje

2. Poročni nakit

Če želite ustvariti poročni nakit, naj bo ta eleganten. Oblikovalci dajejo nakitu ženstven pridih, saj ga naredijo bleščečega in svetlečega z diamanti in kamni, ker ga običajno nosijo dame.

3. Modni nakit

Modni nakit se nosi s sodobnimi, trendovskimi in elegantnimi oblačili. Običajno ni izdelan iz žlahtnih materialov, kot so diamanti, zlato ali srebro. Če želite ustvariti trendovski nakit, morate spremljati najnovejše modne trende. Po modnem nakitu je na trgu običajno največ povpraševanja.

4. Ročno izdelan nakit

Tehnologija nenehno napreduje. Vsake toliko se uvajajo novejše metode. Določena tehnologija je zelo olajšala izdelavo nakita, a niso vsi pristaši. Namesto tega se raje odločijo za ročno izdelan nakit. Ročno izdelan nakit ima številne prednosti. Ker je izdelan ročno, daje vsakemu kosu nakita edinstven pridih.

Poleg tega je pri ročno izdelanem nakitu pozornost posvečena podrobnostim, poudarek pa je na kakovosti, saj ročno izdelan nakit pogosto vključuje višjo raven spretnosti in umetnosti. Uporaba naravnih materialov, kot so kamni, školjke in les, ki jih je mogoče polirati ali pustiti v naravnem stanju, poudarijo teksturo in lepoto.

Vrste nakita glede na material

Nakit je tradicionalno predstavljal bogastvo, čistost, moč in status. Številne civilizacije so izdelovale nakit iz različnih kovin. Ena najbolj razširjenih in priljubljenih je vsekakor zlato. Vendar to ne pomeni, da je zlato edina kovina, ki se uporablja za izdelavo nakita. Obstaja več drugih kovin in materialov, ki so priljubljeni in pogosto uporabljeni.

1. Zlati nakit

Zlato je očarljivo in ima tradicijo, običaje in kulturno vrednost. V vseh civilizacijah so se številni borili za nadzor nad to neprecenljivo kovino. Ker je 24-karatno čisto zlato izjemno občutljivo, se redko uporablja za izdelavo nakita. Da bi bil nakit bolj obstojen, je zlato legirano z drugimi tršimi kovinami, kot so baker, srebro, cink, nikelj ali paladij.

V nakitu se pogosto uporablja 24k, 16k, 18k ali 21k zlato. Postopek legiranja omogoča prilagajanje barve zlata. Zlato je na voljo v različnih odtenkih, vključno z rumeno, belo, rožnato in zeleno.

Zlati nakit ima različne prednosti, med katere sodijo:

 • Zlato je drago, zato simbolizira bogastvo in družbeni status
 • Zlato ima dolgo zgodovino; postalo je del kultur in običajev
 • Včasih imate morda nekaj denarja, ki ga želite vložiti, ne veste pa, katera naložba bo varna – nakup zlatega nakita je dobra izbira za vsakogar
 • Zlato je naravno bleščeče in sijoče

Z vsemi temi prednostmi pa ima zlato tudi nekaj slabosti. Ker je drago, si ga ne more privoščiti vsak. Druga velika težava je, da je zlato razmeroma mehkejše kot mnoge druge kovine. Tako vedno obstaja tveganje, da se nakit zlomi ali poškoduje.

2. Srebrni nakit

Srebro je še ena priljubljena kovina, ki se uporablja za izdelavo nakita. Ni tako dragocen kot zlato, a tudi ne preveč poceni. V mnogih kulturah je srebro simbol čistosti. Ker je čisto srebro mehko, tako kot zlato, je legirano z bakrom.

Tudi srebrni nakit ima številne prednosti, vključno z:

 • Srebro je mehko in enostavno za taljenje, kar ustvarjalcem omogoča, da brez truda ustvarijo različne dizajne
 • Srebro sterling je hipoalergeno in nežno do vaše kože
 • Okolju prijazno
 • Cenovno razmeroma dostopno, bolj kot platina in zlato
 • Ker ima dolgo zgodovino, dobite tradicionalen videz
 • Nakit iz srebra traja dlje kot nakit iz drugih kovin, saj je srebro bolj trpežno od večine kovin

Srebrni uhančki

Ob vseh prednostih ima tudi nekaj slabosti, ki vključujejo:

 • Srebro je mehkejša kovina, zaradi česar je manj trpežno od nekaterih kovin
 • Nekateri so alergični na srebro
 • Srebrni nakit morate redno čistiti, da preprečite izgubo sijaja
 • Srebrni nakit lahko potemni

3. Platinasti nakit

Medtem ko je zlato svetlo sijoča kovina, je platina le bela kovina, ki jo je težko ločiti od srebra. Vendar pa je zaradi redkosti in vzdržljivosti kovine spet postala priljubljena in draga.

Danes je platina dražja od zlata. Razlogov za to je več:

 • Je redka kovina, tridesetkrat redkejša od zlata
 • Nakit iz platine je bolj trpežen od zlatega nakita
 • Ima naravno belo barvo in ni vam treba skrbeti, da bi obledel
 • Zaradi svojih hipoalergenih lastnosti je prijazen do vaše kože
 • Zaradi teh razlogov priljubljenost platinastega nakita narašča

4. Nakit iz titana

Titan ima naziv najtrše naravne kovine. Zaradi trdote je pogosto težko delati s kovino pri izdelavi nakita. Platina je večinoma legirana z zlatom in se prodaja kot 24k zlato.

Prednosti nakita iz titana vključujejo naslednje:

 • Je popolnoma hipoalergen, zaradi česar je prijazen do kože vseh ljudi
 • Je zelo močan, vendar ne težak, zaradi česar je nakit iz titana udoben za nošenje
 • Titan je odporen na praske, zato morate biti pri nošenju nakita iz titana še posebej previdni
 • Korozija ni problem, ko uporabljate nakit iz titana.

5. Biserni nakit

Biser je eden najpogostejših nekovinskih materialov, ki se uporablja za izdelavo nakita. Priljubljen je po vsem svetu med ljudmi vseh starosti. Naravno je narejen iz nekaterih mehkužcev, ostrig in školjk.

Ker je naravni proces pridobivanja biserov zelo redek in počasen, so trgovci iskali umeten način izdelave biserov. Japonski podjetnik Kokiči Mikimoto je začel novo poglavje v zgodovini nakita, ko je končno vzgojil prvi umetni biser. Metoda se je hitro razširila in bila sprejeta na vseh koncih sveta. Obstaja samo en negativen učinek tega gojenja. Biserni nakit je zdaj postal zelo pogost in poceni, čeprav umetno vzgojeni biseri niso tako posebni kot naravni.

6. Nakit iz školjk

Nakit iz školjk je eden najzgodnejših draguljev v zgodovini človeštva. Preden so ljudje iznašli metode izdelave zlatega nakita, so uporabljali školjke. Ko je zlato postalo priljubljeno, se je uporaba školjk zmanjšala.

Danes je nova generacija biti minimalistična. Ne marajo razkazovati svojega bogastva; vendar ne vsi. Obstajajo tudi tisti, ki se vračajo k naravi. Zaradi takih sprememb v vedenju je uporaba nakita iz školjk ponovno postala trend. Vsaka od različnih vrst lupin ima svoje edinstveno ime. Primeri školjk, ki se redno uporabljajo pri izdelavi nakita, vključujejo školjke, biserne školjke, kavrijeve školjke, ostrige in školjke. Oblika lupine vpliva na to, kako trda je.

Prednosti nakita iz školjk so dostopna cena, enostavno poliranje in čiščenje ter minimalističen videz. Nekatere plaže vam ponujajo tudi priložnost za brezplačno nabiranje školjk. Edina težava pri nakitu iz školjk je, da se lahko zelo hitro poškoduje.

7. Leseni nakit

Leseni nakit ni novost, že v preteklosti je bil pogosta izbira. Vendar se je priljubljenost lesa pri izdelavi nakita zmanjšala zaradi široke uporabe zlata in drugih sijočih kovin.

Zavedati se morate trenda k uporabi okolju prijaznega nakita. Mladi in najstniki radi nosijo lesen nakit, da pokažejo, da jim je mar za našo naravo. Lesen nakit ima poleg tega, da je prijazen do okolja,  še nekaj drugih prednosti:

 • Les ima različne naravne barve, lahko pa ga tudi pobarvate
 • Lesen nakit je ne glede na velikost lahek

Težava je v tem, da nekatere vrste lesa niso vodoodporne in lesa ne morete uporabiti za izdelavo vseh vrst nakita.

8. Diamantni nakit

Diamantni nakit je trenutno eden najbolj iskanih vrsta nakita, čeprav ne morete narediti nakita samo iz diamantov. V bistvu se uporablja za okrasitev nakita iz zlata, srebra ali katere koli druge kovine. Diamanti so namreč zelo dragi dragulji. Našli boste diamante različnih barv in oblik, ki so najtrši material za izdelavo nakita.

9. Stekleni nakit

Radi nosite stekleni nakit? Če da, potem že veste, kako lep je lahko. Če ne, svetujemo nakup. Morda se sprašujete, ali ljudje dejansko nosijo stekleni nakit. Resnica je, da ga. Se bojite, da se vam bo nakit pokvaril? Za to vam ni treba skrbeti. Vsi kozarci niso tako krhki kot vaš vrč za vodo. Nekatera stekla so trša od zlata in celo platine.

Nakit s steklenimi perlami postaja vse bolj priljubljen med mladimi in najstniki. Staljeno steklo, svetilke, murano steklo, morsko steklo in drugi materiali se pogosto uporabljajo pri izdelavi nakita.

10. Plastični nakit

Se vam zdi nenavadno? Nakit naj bi bil drag. Zato plastike morda ne boste obravnavali kot element nakita, vendar je bila v zadnjem času v veliki meri v uporabi, zlasti s prihodom akrila.

Akril je tog, močan, prozoren plastični material. Smola je še ena vrsta plastike, ki se uporablja pri ustvarjanju nakita. Prednosti uporabe plastičnega nakita vključujejo naslednje:

 • Je poceni in udoben za nošenje
 • Dobra alternativa steklenemu nakitu
 • Nakit je trpežen in prilagodljiv

Potrebujete pomoč pri izbiri? Kontaktirajte Lepa mami, kjer vam bomo svetovali ali izdelali nakit po vaših željah!

VIR (1) Angara

Vaš komentar

Sorodni članki