Objavljeno: 25 marca, 2020368 besed1,8 min branja

Kot ustvarjalka projekta Lepa mami čutim dolžnost, da vsako leto ob materinskem dnevu napišem kakšno misel ali razmisek o življenju mamic. Kljub temu, da sem projekt ustvarila predvsem z namenom, da se pozornost ob rojstvu otrok usmeri tudi na pogumne in močne dame, ki so življenje podarile in ki so ob tako pomembnih in posebnih dogodkih velikokrat spregledane, imam z iskanjem besed zanje velikokrat težave.

Je sploh pomembno, kaj si mislim, kaj jim želim sporočiti? Zakaj bi imele moje misli kakršnokoli težo? Res je, da sem tudi sama mama in da se v tej neizmerno lepi in tudi zahtevni vlogi vsak dan preizkušam, a kljub temu – mamic po svetu je nemogoče prešteti in vsa njihova pričakovanja je težko strniti v eno. Zato tega ne bom počela. Vseeno pa bi rada s teboj delila tole …

Mama ni ena sama. Mame so ženske, ki jih že davno ni več med nami. Mame smo ženske, ki smo zdaj tukaj in ki še pridejo, vse skupaj pa povezujemo ta, trenutno zelo oboleli, svet. Nekatere so mame samo v srcu in nikoli ne bodo mogle držati svojega otroka v naročju. Nekatere nikoli ne bi smele biti mame. Nekatere mame nimajo več svoji mam, da bi jih objele. Le koliko je mam samohranilk? Koliko je takšnih, ki gredo komaj skozi dan in koliko je takšnih, ki ne poznajo eksistencialnih skrbi? Koliko jih trpi zaradi svoje ali bolezni svojih otrok?

Kolikor je različnih mam, toliko je različnih zgodb in od vsake bi se lahko nekaj naučili, potegnili iz nje kakšen nauk. Ne primerjajmo se z drugimi, raje slavimo svojo edinstvenost, cenimo svojo drugačnost. Bodimo ponosne na svojo zgodbo in na to, da vsaka prispeva svojo energijo pri tem, da se kolesje našega planeta vrti. V tem negotovem in strah vzbujajočem obdobju vidimo, kaj je zares pomembno, kaj je naše lepilo: solidarnost, pozitivna naravnanost in ljubezen. Imejmo se rade. Pošljimo lepe misli vsem mamam sveta. Predvsem pa ostanimo močne in ohranimo toplino v srcu. Iščimo dobro in se v njem povezujmo. Želim ti čudovit materinski dan.

Vaš komentar

Sorodni članki