Objavljeno: 12 oktobra, 2017377 besed1,9 min branja

Kot mama enega velikokrat dobim vprašanje, kdaj bova imela naslednjega. Kot da je to nekaj samoumevnega, da boš imel po prvem otroku še kakšnega. Sprašujem se, zakaj. Ali naša predstava idealne družine vključuje štiri člane ali še več?

Z Nejcem sva se pred Oskarjem velikokrat pogovarjala o najinih željah glede otrok. Oba sva se strinjala s številko dve. Sama sem si kot edinka vedno želela družbo bratca ali sestrice, Nejc kot brat pa ve, da je koristno imeti še nekoga poleg mame in očeta. Dobro, torej bova imela dva. Zdaj vidim, da takšno načrtovanje nikamor ne pelje, ker se ljudje in včasih tudi naše želje skozi čas spreminjajo.

Štirinajst mesecev sva starša in štirinajst mesecev sva skupaj odločena, da bo Oskar edinec. Ne zato, ker bi bil otrok (preveč) naporen, pravzaprav Oskar nima nobene direktne povezave z najino odločitvijo. Razlog je povsem drugačen.

Z Nejcem zelo ceniva čas, ki ga imava samo zase. Še posebej odkar ga imava tako malo in to je razlog, ki trenutno preprečuje, da bi razvijala idejo o Oskarjevem bratcu ali sestrici.

In kaj točno vključuje najin čas? Spanje, branje knjig (čeprav Nejcu to že zdaj odlično uspeva), obisk gora, spontan izlet v nov kraj, spontan nakup letalske karte za v novo državo, zmenek sredi tedna, … Vsega tega je bilo nekoč veliko in je še vedno del naju, kar pomeni, da se temu ne želiva odreči. Seveda v mislih že načrtujeva, kako bova nekoč Oskarja peljala na Novo Zelandijo, kjer sva preživela pol leta, ampak razmišljava tudi o izletih v dvojini. Ker so nama zelo pomembni. Ker na skupnem času gradiva temelje za naju in najino družino.

Otroci še prehitro odrastejo in kot bi mignil bova spet »samo« midva. Ampak pot do tja trenutno ne vključuje še enega otroka, ker že z enim težko prideva na vrsto midva. Seveda bi bilo za Oskarja dobro, da dobi družbo, ampak to ni nekaj, kar bi na koncu odtehtalo pri odločitvi za večjo družino. Na koncu bo prevladalo hrepenenje in resnična želja, da našo ljubezen razširimo še na eno malo bitje.

Vaš komentar

Sorodni članki