Objavljeno: 28 septembra, 2017385 besed1,9 min branja

Sem ena izmed tistih mamic, ki se je veselila izteka porodniške in Oskarjevega vstopa v vrtec. Bom razložila zakaj. Kranj je majhno mesto in po letu dni »vozičkanja« poznaš že vse poti. Se zavedam, da bi mi lahko bilo še težje, če bi živeli v kakšnem bolj odročnem kraju, ampak poskušajte me razumeti: 29 let sem živela v Ljubljani, tako da sem glede prostora malo razvajena. Poleg tega je za nami pasje vroče poletje. To pomeni, da sva z Oskarjem zadnje tri mesece večinoma preživela ujeta med štirimi stenami. Edini sprehod, ki sva si ga privoščila je bil tisti od osmih do največ desetih zjutraj, potem pa nisva več zdržala na soncu. Niti naju nisem želela izpostavljati nevarnim sončnim žarkom.

Avgust se je počasi bližal h koncu, s tem pa se je zaključevalo tudi obdobje, ki je bilo do takrat le najino. To grenko misel je nadomestilo veselo pričakovanje sprememb, ki jih vrtec prinaša v naše skupno in neposredno v Oskarjevo življenje: spoznal bo, da se svet ne vrti okoli njega; veliko se bo naučil – od čisto praktičnih veščin do socialnih spretnosti; okrepil si bo imunski sistem in tako naprej.

Spremembe na vidiku

Čutila sem, da Oskar ne bo imel velikih težav s sprejemanjem vrtca. Morda tudi zaradi tega, ker sem bila sama do celotne prihajajoče spremembe pozitivno naravnana. Prvi dnevi (ki jih je opisal tudi Nejc na svojem blogu) so sicer potekali po pričakovanjih, na kar naju je vzgojiteljica opozorila – torej, da na začetku vsi jokajo, če ne zaradi sebe, zaradi drugih. Stiska malčkov, ko so ostali sami, je bila skoraj otipljiva. Tudi meni ni bilo lahko, saj sem z Oskarjeve strani čutila izrazito zamero, češ zakaj si me pustila tukaj samega. Živjo, slaba vest, prosim, pojdi stran!

Stanje se je po predvidevanjih kmalu umirilo, Oskar ob predaji ni več jokal, danes pa se vzgojiteljice zjutraj že razveseli. Čeprav se zavedam, da se lahko razmere še spremenijo, imam občutek, da smo na dobri poti. Držim pesti, da je res tako in da bo vrtec lepo poglavje v našem življenju.

Kako pa smo se znašli v vrtcu, pa preberite v objavi Novo poglavje: vrtec.

Vaš komentar

Sorodni članki