Objavljeno: 13 septembra, 2021932 besed4,8 min branja

V prejšnjem prispevku smo zapisali prvih 5 razlogov za izvirna darila oz. zakaj podariti darilo kar tako, brez razloga. Danes vas vabimo, da preberete ostalih 5. In seveda potem tudi podarite.

6. Ker nagradite dobro opravljeno delo

Človeška bitja obožujemo in si nadvse želimo pohvalo in spoštovanje. Ni pomembno, ali so vaši otroci dobili visoko oceno na testu, se je vaš brat končno zaposlil ali pa je sodelavec razvozlal težko nalogo. Bolj kot potrjujete njihova prizadevanja in dosežke, bolj bodo srečni in hvaležni.

Ko nagrajujete za dobro opravljena dela, skušajte podariti kaj posebnega, res izvirna darila. Generične komplimente, kot je “dobro opravljeno”, “fantastično delo” ali “odlično narejeno”, je sicer lepo slišati, ampak nič ne razveseli toliko kot konkretna izvirna darila.

Če je vaš otrok npr. prejel pokal za najboljšega golmana v sezoni, se potrudite malo bolj, kot da rečete zgolj „super si bil“. Najprej pohvalite dejanje, ki ga je uporabil za dosego cilja (naporni treningi), nato pa podarite premišljena in praktična izvirna darila – v tem primeru bi to lahko bila športna torba za športno opremo ali simpatična majica z napisom „Najboljši golman“.

Tudi če nameravate obdariti sodelavca, poskusite biti čim bolj specifični. Na primer, če ima vaša sodelavka ima neverjetne večopravilne veščine in kup otrok, zakaj ji ne bi podarili kakšnega priročnega rokovnika, v katerega si bo vestno zapisovala datume nalog in dogodkov, ki se tičejo otrok. Rokovnik npr. najdete tudi kot del paketa Lepa mami.

lepa-mami-rokovnik

DODATNI NASVET: Če nagradite ljudi s pohvalo ali darilom za dobro opravljeno delo, obstaja verjetnost, da bodo še naprej natančni v svojih vsakodnevnih dejavnostih in nalogah.

7. Ker podarite dogodke in z njimi spomine

Izlet v zabaviščni park, doživljajske počitnice ali celo preprost piknik na spomladanski jasi so neverjetno darilo. Ne samo, da preživljate kakovosten čas s svojimi najdražjimi, hkrati jim omogočite doživetje, ki se ga bodo spominjali in ga cenili še dolga leta – lahko tudi celo življenje.

Bodimo iskreni, večina si nas pogosto želi, da bi enostavno rezervirala kak dan za nekaj zabavnega in razburljivega – morda sprostitveni dan z jogo, skok s padalom, rafting ali podobno. Običajno pa tega v praksi ne storimo.

S tem, da vašim ljubljenim podarite prav tak dan, jim podarite izjemno darilo, ki ga ne bodo nikoli pozabili. Verjemite, večno vam bodo hvaležni.

DODATNI NASVET: Če želite zagotoviti, da imajo tudi vaši prijatelji ali družina, spomin na dogodek, ki ste ga preživeli skupaj, poskrbite za fotografiranje. Kasneje lahko izbrane fotografije tudi natisnete na skodelice, majice, predpasnike …

8. Ker vplivate na spremembe

Morda se ne zavedate, toda podarjanje lahko subtilno pozitivno vpliva na obnašanje ljudi. Večina se namreč ne zaveda, da je določena blagovna znamka lahko celo vzrok za boljše in lepše obnašanje.

Če boste recimo podarili res izvirna darila – reciklirano torbo ali izdelek podjetja, ki uporablja etično pridobljene materiale, lahko spodbudi vaše ljubljene, da se bolj zavedajo okolja. Če boste podarili slovenski izdelek (npr. balzam za lase), boste podprli naše ustvarjalce in posledično naše ustvarjalce.

slovenski-izdelek-balzam-za-lase

9. Ker si olajšate vest

Ko gre za ljudi, boste morali sprejeti dejstvo, da vsi delamo napake. Nihče ne more trditi, da je popoln in brez napak. Ne vaši prijatelji ali vaši družinski člani, ne še tako popolne javne osebe, ki skrbno skrbijo za svoj ugled. Dejstvo je sicer, da nobena relativno normalna oseba ne bo namenoma prizadela druge, a včasih se žal zgodi. In to kar precej hitro – en nepremišljen komentar, manjši prepir ali nestrinjanje pri določeni temi.

V vsakem primeru se v taki situaciji najbrž počutite izjemno krivi. Če niste oseba, ki je spretna z besedami ali če ste nekdo, ki verjame, da dejanja povejo več kot besede, je darilo odličen način, da se opravičimo. Ko podarite darilo v znak opravičila, pokažete, da vam je resnično žal in da ste pripravljeni žrtvovati svoj čas, denar in trud, da bi situacijo izboljšali.

DODATEN NASVET: Nekatera bolj priljubljena darila za opravičila vključujejo personaliziran nakit, svečke in naravno olje. Z darovanjem personaliziranih izdelkov boste lahko precej hitro zgladili vse spore.

personaliziran-nakit

10. Ker si to pač želite

Kdo si ne želi prejeti izvirna darila kar tako, brez razloga? Nepričakovano darilo bo zagotovo prijetno presenečenje, ki bo polepšalo dan vašega prijatelja ali družinskega člana (morda celo cel teden).

Kot ste morda razbrali iz celotnega prispevka, je podarjanje pomemben del človeške interakcije. To je način, kako izraziti svoja čustva, ko besede niso dovolj. Poleg tega se lahko odločite tudi, da boste nekomu dali darilo brez konkretnega razloga, zgolj zato, da bo oseba srečna. Kar je konec koncev bistvo kakršnega koli podarjanja.

Si lahko predstavljate odziv vašega prijatelja, družinskega člana ali katere koli ljubljene osebe, ko prejmejo darilo presenečenja na čisto običajen dan? Izrazi na obrazu bodo vsekakor edinstveni in nepozabni, vi pa boste zadovoljni in srečni. Mogoče še bolj kot oni.

Podarite, kar tako!

Dajanje daril je torej nekaj, kar je v naši krvi. Potrdimo se in izkusimo srečo, ko dajemo darila in ko vidimo odzive obdarovancev, ki hvaležno prejmejo naša darila. Ne čakajmo samo na posebne priložnosti (kot so poroke, rojstni dnevi, obletnice, itd) ali praznike (valentinovo ali božič), ampak podarimo kar tako. Izvirna darila osrečijo!

Vaš komentar

Sorodni članki