Objavljeno: 16 novembra, 20211084 besed5,6 min branja

Srebrni nakit in srebrni jedilni pribor sčasoma izgubijo sijaj in običajno potemnijo. To je posledica rjavenja – kemične reakcije med srebrom in žveplom v zraku. Večina srebrnega nakita in dodatkov je danes prevlečenih z zelo tanko plastjo rodija, da zaščiti kovino ter jo naredi svetlejšo in sijočo. Vendar pa se ta tanka zaščitna plast obrabi, zaradi česar srebrni predmeti zlahka potemnijo in je čiščenje srebrnine kljub vsemu potrebno.

Pravzaprav srebrni predmeti ne reagirajo samo z žveplom v zraku. Parfumi, kozmetika, lak za lase, krema za roke, olja in celo nekatera živila lahko povzročijo, da kovina sčasoma izgubi lesk. Ali pa ste npr. vnaprej kupili darilni paket z nakitom, ta pa je v času, ko čaka na obdarovanca, potemnel. Na srečo obstaja nekaj preprostih in poceni načinov za odstranjevanje madežev, poliranje in čiščenje srebrnine.

darilni paketi

 

1. Aluminijasta folija in detergent za perilo

Ta trik je primeren za rahlo potemnjeno srebrnino ali srebrni nakit. Posodo obložite z aluminijasto folijo in napolnite z vročo vodo. Dodajte žlico tekočega detergenta za pranje perila in dobro premešajte. Srebrne predmete potopite in pustite, da se namakajo eno minuto. Srebro vzamete ven s kuhinjskimi prijemalkami, sperete z mlačno vodo in položite na papirnato brisačo, da se predmeti posušijo.

2. Aluminijasta folija in soda bikarbona

To je eden najboljših receptov nasploh za čiščenje srebra. Kombinacija folije in sode bikarbone je zelo uporabna, ko morate očistiti več stvari ali večje predmete – na primer srebrni jedilni pribor, svečnike ali namizno posodo. Dno velikega pekača prekrijte z aluminijasto folijo, s sijočo stranjo navzgor. Uporabite keramično ali stekleno posodo za peko, nikoli kovinsko, da se izognete neželenim kemičnim reakcijam. Napolnite z vodo in dodajte sodo bikarbono. Za slabe 4 litre vode potrebujete 1,5 žlice sode. Pustite, da zavre in za 15 sekund potopite potemnjeno srebro. S kuhinjskimi prijemalkami odstranite srebro. Srebrnino pustite na papirnati brisači, da se ohladi. Vsi madeži naj bi izginili. Za trdovratne madeže boste morda morali ponoviti postopek. Tega recepta nikoli ne uporabljajte za nakit z dragimi kamni.

3. Koruzna moka in voda

Če je vaše srebro izgubilo sijaj, vam ga bo ta recept pomagal obnoviti. Pripravite gosto pasto iz mešanice vode in koruzne moke ter jo nanesite na srebrni predmet. Pustite, da se mešanica popolnoma posuši in jo zdrgnite z brisačo, da spolirate površino in povrnete sijaj vašemu nakitu in srebrnini.

4. Čiščenje srebrnine s kečapom!

Morda se sliši čudno, vendar kečap deluje odlično, če morate odstraniti madež s srebra. Ta metoda je priročna, če imate za čiščenje samo 1-2 srebrna predmeta. Na papirnato brisačo stisnite nekaj kapljic kečapa in nežno drgnite potemnjeno srebrnino ali nakit. Če imate unikatni srebrni nakit z madežem, nanesite kečap neposredno na ta madež in ga pustite 15 minut. Nato zdrgnite s krpo iz mikrovlaken in sperite z vodo. Nekateri predmeti, kot so svečniki, imajo več težje dostopnih področij. Uporabite mehko zobno ščetko, da dosežete težko dostopen prostor.

unikatni srebrni nakit

5. Razkužilo za roke

Izdelki za razkuževanje rok so hitra rešitev, če morate svoj srebrni prstan na hitro spolirati. Stisnite majhno količino sredstva za razkuževanje rok na mehak papirnati robec in nežno zdrgnite nakit. Tega recepta ne preizkušajte na nakitu z mineralnimi kamni, ker bi nekatere sestavine razkužila za roke lahko poškodovale kamen.

6. Zobna pasta

To je klasičen in enostaven recept za čiščenje srebra. Uporabljajte zobno pasto, ki ni v obliki gela in ni abrazivna. Majhno količino stisnite na mehko krpo ali papirnati robec. S krožnimi gibi vtrite v nakit ali srebrnino, da jo spolirate in očistite madeže. Pustite 5 minut in nato sperite zobno pasto z vodo. Po tem postopku je srebro čisto in sijoče kot novo. Podrobnejši postopek na WikiHow (1).

7. Soda bikarbona in limona

Če se je vaš srebrni nakit potemnel, ga namočite v plastično skledo, napolnjeno z mešanico sode bikarbone in limone. Pustite eno uro. Po preteku časa vzemite srebro, temeljito sperite s čisto vodo in posušite s papirnato brisačo ali mehko krpo. Ta metoda deluje samo za rahlo potemnjene srebrne predmete.

8. Čistilo za okna

Čistilo za okna deluje odlično ne samo na steklenih površinah, ampak dejansko odstrani umazanijo in lepo povrne sijaj srebru. Razpršite malo čistila na krpo in začnite drgniti srebrnino. Z mehko zobno ščetko nežno drgnite okrog majhnih detajlov. Tega recepta nikoli ne uporabljajte za starinsko srebro, kot so jedilni pribor, svečniki, nakit ali srebrni dodatki – starine so lahko zelo krhke. Če morate očistiti starinsko srebro, raje kupite specializiran izdelek.

9. Amoniak in voda

To je preprost način za posvetlitev srebrnega jedilnega pribora, nakita in dodatkov. Pripravite raztopino 1 dela čistega amoniaka in 2 delov tople vode. Srebrne predmete namočite v tekočino za 10 minut. Po preteku časa jih vzemite iz raztopine, obrišite z mehko krpo in pobrišite s suho bombažno krpo, da spolirate površino. Amoniaka ni priporočljivo uporabljati na starinski srebrnini ali srebrnem nakitu.

čiščenje-srebrnih-predmetov

10. Bel destiliran kis in soda bikarbona

Ta recept ni primeren za starinske srebrne predmete. Kljub temu je to odličen način za povrnitev leska in sijaja vašega nakita in jedilnega pribora iz čistega srebra. Srebrne predmete dajte v posodo ustrezne velikosti in jih prelijte z belim destiliranim kisom. V skledo dodajte sodo bikarbono – približna razmerja so 4 žlice sode bikarbone na vsako skodelico kisa. Srebro pustite v mešanici 1 uro. Izperite s čisto vodo in dobro posušite z mehko bombažno krpo.

11. Soda bikarbona in voda

Če se morate spopasti s trdovratnimi madeži na srebrnem nakitu, si pripravite gosto pasto iz sode bikarbone in mlačne vode. Z vlažno krpo jo nanesite na potemnjena mesta. Pustite 2-3 minute, nato nežno drgnite z mehko krpo. Ne drgnite premočno, da ne opraskate površine. Če imate majhne detajle ali razpoke, jih dosežete in očistite z mehko zobno ščetko. Nakit sperite s hladno vodo in posušite z mehko krpo. S krožnimi gibi polirajte srebro.

Bonus nasvet: Srebrnina in srebrni nakit bosta dlje bleščeča, če v škatli hranite majhen kos krede. Kreda je zelo vpojna in bo zadrževala vlago stran od vašega srebra. Kredo lahko zamenjate z majhnimi paketi siliko gela.

VIR (1) WikiHow

Vaš komentar

Sorodni članki