Objavljeno: 14 septembra, 2020754 besed4 min branja

Ko pride čas za  nakup darila, se znamo nekateri prav dobro zatakniti. Sama sem se že, oh, neštetokrat znašla pred vprašanji, kaj naj kupim, koliko denarja naj za darilo namenim, kaj če darilo ne bo dobro sprejeto? Bo na koncu obležalo v najbolj zaprašenem kotičku omare? Naj sploh kupim darilo ali raje darilni bon? Poiskati odgovore na vsa ta vprašanja ni vedno najbolj enostavno in predvidevam, da nisem edina, ki je pri tej temi že kdaj brcnila v temo.

Si kdo ob vseh teh pomislekih sploh še drzni pomisliti, da bi ljubi osebi podaril nakit? Ker kaj če obdarovanki ne bo všeč, kaj če ga ne bo nosila? In roko na srce, takšno darilo res ni najbolj poceni.

Srebrna verižica Srečna mami

Bom zaupala svoje izkušnje. … Novembra bosta minili dve leti odkar sem domačo pisarno kot glavno delovno okolje, zamenjala za delo v zlatarni. Še vedno sem vajenka, a kljub temu že zelo samostojna. Vseeno vsak moj končni izdelek vedno preveri tudi mojstrovo sokolje oko. Tako sem prepričana, da so vsi kosi nakita v moji trgovinici res kvalitetni. Poleg spoznavanja novih zlatarskih tehnik in poliranja že osvojenih, v zlatarni, ki ni zgolj delavnica pač pa tudi trgovina, srečujem ljudi zelo različnih profilov.

Razlikujejo se tudi njihovi motivi za obisk zlatarne. Večina je takšnih, ki iščejo darilo za drago osebo. Sledijo jim tisti, ki želijo z lepim kosom nakita razveseliti sebe; mednje štejem tudi bodoče zakonce z naročili za poročne prstane. Potem ostanejo še ljudje, ki jih pogled na izložbo privabi skozi vhodna vrata, radovedneži, pa tisti, ki potrebujejo popravilo ali prodajajo star nakit.

Zmagovalni vzgib, da nekdo vstopi v zlatarno je torej darilo. Vprašanje cene se seveda pogosto pojavi, a se na koncu strankine želje, njene finančne zmožnosti in zlatarjeve morebitne prilagoditve vedno srečajo.

In zakaj sploh izbrati nakit kot darilo? Ter še več – zakaj izmed vseh prestižnih zlatarn izbrati nekoga manjšega, ki nakit še ustvarja ročno? Odgovore najdeš v naslednjih vrsticah.

Verižica Spirala

1. Spomin, ki ostane

Rože odcvetijo, vino spijemo, darilne bone in denar porabimo. Tudi veliko izdelkov v darilnih paketkih Lepa mami ima točno določen rok trajanja. Nakit pa je nekaj, kar – vsaj za čas našega življenja -, ostane. Če ga seveda slučajno ne izgubimo in če nanj dobro pazimo. Pogled nanj bo obdarovanko vedno spomnil na poseben dogodek v njenem življenju. To dejstvo je krona podarjenega nakita.

2. Ne pozabimo na sentimentalni pomen

Spomin privabi čustva, ki dajejo barvo našemu življenju; sploh tista lepa, kot je rojstvo otroka ali kakšne druge posebne priložnosti za slavje. Zakaj ne bi teh pozitivnih čustev obujali dnevno? Nakit je krasen medij med sedanjostjo in čudovitimi trenutki v preteklosti.

3. Darilo danes, dediščina jutri

Ogromno nakita se prenaša iz roda v rod. Kar mamica dobi danes, bo čez leta izjemno lepo darilo za njeno hčerko, katero drugo sorodnico ali snaho.

4. Vzpostavi trajno vez med obdarovanko in obdarovalcem/obdarovalko

Ne samo, da nas nakit opomni na čas in priložnost, ko smo ga prejeli, spomni nas tudi na osebo, ki nam je nakit podarila. Nakit, ne glede na fizično razdaljo, ustvari čustveno in mentalno bližino med obdarovanko in obdarovalcem oziroma obdarovalko.

Verižica Let ljubezni

5. Vsak kos je unikaten

Če delaš z rokami, ima vsak kos nakita svoj prstni odtis, kar mu daje svojevrsten pečat in seveda tudi vrednost.

6. Za vsakim kosom se skriva zgodba in njeno sporočilo

Nakit ni le okras telesa, pač pa je njegova naloga tudi ta, da pripoveduje zgodbo in prinaša neko sporočilno vrednost. Tako kot dobre pravljice in knjige. Sama pri svojem nakitu stremim k temu, da mu vdahnem moč talismana z željo, da obdarovanko vsakodnevno opogumlja in ji prinaša srečo.

7. Okolju bolj prijazen nakup

Samostojni zlatarji, če se lahko tako izrazim, za izdelavo novega kosa nakita velikokrat uporabimo starega. Star zlat prstan pretopimo in naredimo nov obesek. Poldrage in drage kamne iz starih srebrnih uhanov prenesemo v novo srebrno zapestnico in tako naprej. Če se le da, recikliramo in zato lahko rečem, da je nakup pri nas okolju bolj prijazen.

Srebrn obesek Zvezda Severnica

8. Podpora ustvarjalca

Nakup nakita pri velikih korporacijah ali nas, malih samostojnih ustvarjalcih, se precej razlikuje. Kadar podprete idejo in izvedbo nekoga manjšega, vaš denar neposredno pripomore k rasti naših sanj in življenja. Poleg tega pa naš končni, ročno ustvarjen, izdelek vsebuje neprimerljivo več ljubezni kot serijsko narejen nakit.

Vaš komentar

Sorodni članki