Objavljeno: 26 oktobra, 20221110 besed5,8 min branja

Sijaj zlatega nakita in njegova vzdržljivost sta že tisočletja simbol bogastva in statusa. Količina zlata v nakitu se lahko giblje od trdnega 24-karatnega do tanke plasti pranega zlata. Čisto zlato je torej mehka kovina s 24 karati, ki pa je žal nagnjena k praskam. Pogosto boste videli nakit, označen kot 14-karatni in 10-karatni; oba sta še »pravo zlato«; vendar je tukaj zlato pomešano z drugimi kovinami ali zlitinami, da bi povečali njegovo trdoto in vzdržljivost. Veliko zlatega nakita je okrašenega z dragimi kamni, biseri, emajlom ali drugimi kovinami, kot so srebro, platina in baker.

Ker se praktično ves nakit nosi blizu kože, skoraj zagotovo nase potegne telesna olja, ličila, umazanijo, mikrobe in bakterije. Zaradi vsega tega kopičenja zlato izgubi lesk. A z rednim čiščenjem bo zlati nakit lahko sijoč še desetletja. Zato smo danes za vas pripravili preproste nasvete za čiščenje zlata, zgolj sledite spodnjim preprostim korakom.

Namig

Za zlato nikoli ne uporabljajte zobne paste (kot npr. za čiščenje srebrnine), sode bikarbone ali komercialnega čistila za kovine. Če uporabljate ta abrazivna sredstva, lahko opraskate zlato. Nikoli ne uporabljajte belila. Belilo reagira z zlatom in razjeda zlate zlitine.

čistost zlatega nakita

Čistost zlata glede na karate (VIR 1)

Kako pogosto mora biti čiščenje zlata

Pogostost čiščenja zlatega nakita je odvisna od tega, kako pogosto ga nosite. Zlato ne potemni tako hitro kot srebro, vendar lahko zaradi pogostega nošenja in ravnanja izgubi svoj lesk. Zlato, ki ima manj karatov in vsebuje višjo koncentracijo zlitin, potemni, če je izpostavljeno prekomernim količinam kemikalij, kot so klor, alkohol, kisline in žveplove spojine.

Pogosto nošen nakit je treba očistiti vsaj enkrat na mesec ali pogosteje, če opazite, da se ne sveti več kot bi se moralo.

Čiščenje zlata po korakih

Po poglejmo, kako učinkovito očistiti zlat nakit. Potrebovali boste:

 • Opremo/Orodje
 • Krtačo z mehkimi ščetinami
 • Mehko bombažno tkanino
 • Majhno skledo
 • Detergent za posodo
 • Toplo vodo

1. Zmešajte raztopino za čiščenje posode

Napolnite majhno skledo (dovolj velika za kos zlatega nakita, ki ga boste očistili) s toplo vodo. Dodajte nekaj kapljic detergenta za posodo in raztopino dobro zmešajte. Najbolje je, da očistite le en ali največ dva kosa zlatega nakita hkrati, da preprečite, da bi se kosi opraskali.

čiščenje-zlata-v-raztopini

2. Namakajte 20 minut

Dodajte zlat nakit in pustite, da se namaka vsaj 20 minut. Sčasoma bo sredstvo za pomivanje posode razgradilo morebitno maščobo na površini.

3. Po potrebi očistite z mehko zobno ščetko

Če je nakit zelo izrezljan ali izjemno umazan, ga boste morda morali rahlo zdrgniti s ščetko z mehkimi ščetinami, kot je stara mehka zobna ščetka ali zlatarska ščetka. Nežno drgnjenje bo odstranilo vdelano umazanijo v vseh vdolbinah.

Namig

Krtačka za obrvi je še eno čudovito orodje za čiščenje nakita, če so ščetine mehke. Vsaka krtača s trdimi ščetinami lahko opraska zlato.

čiščenje-zlata-s-ščetko

4. Izperite in posušite

Po namakanju sperite zlat nakit z navadno vodo in z mehko bombažno krpo posušite kos. Ne uporabljajte papirnatih brisač, ker bi vlakna lahko opraskala površino, še posebej pri visoko karatnem zlatu.

Namig

Če ste pomotoma uporabili sredstvo za poliranje srebra ali drugo čistilo, zaradi katerega je zlati nakit izgubljaj sijaj, zmešajte detergent za pomivanje posode in raztopino tople vode ter potopite nakit. Počakajte pet minut in obrišite z mehko bombažno krpo. Nakit vrnite v čistilno raztopino, da se namaka še 15 minut, nato sperite in posušite, kot je priporočeno.

Nasveti za vzdrževanje čistega zlatega nakita

 • Odstranite zlati nakit, ko si umivate roke ali se kopate, da preprečite nalaganje mila na površino.
 • Pred vstopom v masažno kad, bazen ali na plažo odstranite ves nakit. Močne kemikalije, kot so klor, kisline, žveplo in sol, lahko poškodujejo ali razbarvajo zlato, zlasti kose, manjše od 24 karatov. Klor lahko oslabi strukturo vašega zlatega nakita in sčasoma privede do lomljenja.
 • Zlatega nakita ne izpostavljajte laku za lase, ličilom, losjonom z zdravilnimi učinkovinami in kremam.
 • Zlati nakit previdno shranjujte v ločenih predalčkih škatle za nakit, podložene s tkanino, da preprečite, da bi se predmeti med seboj opraskali.
 • Izogibajte se čiščenju zlata z amoniakom. Lahko ga uporabite, vendar je močna kemikalija, ki je jedka. Nekateri ga bodo uporabili za globinsko čiščenje nakita. Vendar bodite preudarni. Če pretiravate z uporabo, lahko obrabi vaše zlato. Poleg tega amoniak morda ni varen za druge vrste nakita, kot sta platina ali biseri, zato bodite previdni pri njegovi uporabi.

srebrni-uhani-ljubezniva-golobcka

Kdaj iti k strokovnjaku

Vas skrbi, da je vaš zlati nakit trajno uničen? Če so vaši kosi po čiščenju še vedno mat ali razbarvani, jih odnesite k profesionalnemu zlatarju draguljarju. Strokovnjak bo vedel, kako vašemu kosu povrniti prvotno lepoto.

Večina mest, kjer ste kupili nakit, ponuja brezplačno letno čiščenje. Zlatarji in draguljarji priporočajo, da svoj nakit, ki ga redno nosite, prinesete na čiščenje vsaj enkrat letno. Draguljarji nakit očistijo, preverijo pa tudi zobce in nastavitve kamna. Če ste nakit kupili drugje ali vaša zlatarna ne ponuja brezplačnega čiščenja, lahko pričakujete, da boste za draguljarjev čas in strokovnost plačali od 25 do 50 €.

Kako očistiti pozlačen nakit

S pozlačenimi izdelki je treba ravnati previdno, saj se lahko njihova pozlačena prevleka sčasoma obrabi. Če želite skrbeti za svoj pozlačen nakit, ga le nežno obrišite s krpo, ki ne pušča vlaken, da povrnete sijaj, pri čemer naj bo nakit suh, da ne odstranite pozlate.

Če želite skrbeti za svoj pozlačen nakit in se izogniti temnenju, morate ravnati podobno kot pri zlatem nakitu:

 • Pred prhanjem in kopanjem odstranite nakit ali uro
 • Poskrbite, da bo nakit stran od parfumov, krem in razkužil za roke
 • Pozlačene kose shranjujte v torbici ali mehki krpi in jih hranite stran od drugih kosov nakita

zlato-srebrna-verizica-mocna-mami-e1633440935772

Ali ste vedeli, da je nakit iz belega zlata naravno barve šampanjca? Dodan je rodijev premaz, ki daje nakitu iz belega zlata svetlejši in bolj bel videz. Sčasoma se rodijeva prevleka lahko obrabi, vendar vam ni treba skrbeti, saj lahko svoj nakit ponovno prevlečete z rodijem v eni od naših trgovin, da mu povrnete sijaj.

Za več nasvetov o čiščenju nakita, vključno z nasveti o čiščenju srebrnega nakita in o tem, kako skrbeti za drage kamne, se obrnite na Lepa mami, kjer vam bomo z veseljem pomagali. Vabimo vas, da si ogledate našo celotno ponudbo, kjer boste našli unikatni in ročno izdelan nakit.

VIR (1) Diamondere

Vaš komentar

Sorodni članki