Objavljeno: 20 oktobra, 2019823 besed4,4 min branja

Kako sem začela?

Izdelava nakita, je nekaj, kar me je že od nekdaj zanimalno. Zares se je vse začelo lansko poletje. Kaj točno, si lahko prebereš v objavi Najboljše darilo sami sebi. Dejstvo je, da sem takrat stopila na novo pot in ta me je hitro pripeljala do kraja, ki se mi je v slabem letu močno usidral v srce. Govorim o ljubljanski zlatarni Zlato runo, kjer že dobrih dvajset let deluje zlatar, srebrokovač in restavrator, mojster Christoph Steidl Porenta. Pod njegovim okriljem je vzcvetel kar lep šopek danes zelo uspešnih izdelovalk nakita, kot so Martina Obid Mlakar, Neža Žehelj in Uršula Rihter.

 

Čudovita dopolnitev darilnim paketom Lepa mami

Tudi mene je, po uspešno opravljenem testu – izdelavi medeninaste šahovnice -, sprejel kot svojo vajenko. Od tega bo kmalu eno leto in zato lahko brez kančka dvoma rečem, da sem se v ta po-klic zaljubila. To je to, izdelava nakita je nekaj kar si želim ustvarijati. Kar se mi pri vsem tem zdi najbolj super, pa je to, da se zlatarstvo z darilnimi paketki Lepa mami ne izključuje, pač pa se prav krasno dopolnjuje.

Srebrna šahovnica

Medeninasta šahovnica je zahtevala veliko mero natančnosti in potrpežljivosti.

Nekaj, kar ne potrebujemo, pač pa hočemo

Cilj je bil kmalu zelo jasen: izdelava nakita izpod mojih rok, izdelanega pod strogim očesom strokovnjaka, bo moja glavna nit ustvarjanja. Nakit bo namenjen lepi, ljubeči, požrtvovalni in močni borki, ki ji pravimo tudi »mama« ali »mami«. Razlog, zakaj se mi zdi izdelava nakita tako posebna je v tem, da ta ni nekaj, kar ljudje potrebujemo, pač pa hočemo. Nakit nas vleče, nagovarja in nam, brez heca, vliva moč. Po drugi strani pa nas, če ga dobimo v dar, vedno spominja na poseben dogodek v življenju in ima zato neprecenljivo vrednost.

Srebrna vrtnica

Izdelava srebrne vrtnice v merilu 1:1 je bil zelo simpatičen projekt.

 

Z njim želim pripovedovati zgodbe in prenašati sporočila

A vendar si nikdar nisem in si še danes ne želim, da bi bil nakit za mamice ustvarjen »na prvo žogo«. Povezani srčki, črke »M« (kot »mama«), znaki za neskončnost, male dojenčkove nogice, obeski s citati in tako naprej se mi ne zdijo nič kaj izvirni. Poleg tega te motive dobiš na vsakem koraku. Sama si želim z nakitom pripovedovati zgodbe in mamicam prenašati sporočila.

Sončnice

Košček poti

 

Naj deluje kot amulet

Ideja o prvi verižici je potrkala precej jasno in glasno. Vedela sem, da mora predstavljati nekaj pozitivnega, svetlega in toplega; končni izdelek mora zajeti mamičine bistvene vrline. Hkrati pa mora vsebovati element moči, da lahko deluje kot zanesljiv amulet. Seveda je bila moja prva misel ob tem sonce, ampak to je spet preveč očitno. Kaj še ostane? Beseda »sonce« me je pripeljala do »AHA« momenta in takrat je vzklilo sončnično seme.

Izdelava nakita - prstan

Srebrn prstan iz nebrušenih diamantov sem naredila za materin rojstni dan.

 

Zakaj sončnica?

Sončnica. Rastlina, ki svojo glavo vedno obrača proti soncu in zato predstavlja izjemno pomembne elemente krepkega življenja: svetlobo, toplino, srečo in vitalnost. Mamicam v njihovem zahtevnem poslanstvu ni ves čas lahko in vsak trenutek lepo, a vendar je prav, da kljub temu vedno stremijo na sončno stran življenja. Sporočilo prve verižice, ki nosi ime »Močna mami«, je torej: z zadovoljno in močno mami bo vsa družina veliko lepše »cvetela«.

Srebrna verižica

Še en učni projekt: srebrna verižica s črnim labradoritom in rubinom.

 

Vsak obesek je unikat

S pomočjo svojega mentorja sem ustvarila tri različice: srebrn obesek, zlato-srebrn in srebrno-zlat obesek. Je že res, da sem zanj naredila model, a gre do končnega izgleda vsak, ko pride od livarja, še skozi moje roke. To pomeni, da moram listke ponekod še malo dodelati, popiliti in vse skupaj spolirati. Na koncu en ni popolnoma enak drugemu. Lahko bi tudi rekla, da je vsak obesek unikat. Tudi to je razlog, zakaj me izdelava nakita tako navdihuje.

V sredini leži citrin – zaščitni kamen

V njegovi sredini kraljuje izjemno lep kristal citrin, za katerega pravijo, da je znan kot zaščitni kamen. Njegova topla energija spodbuja optimizem in pomaga razviti pozitiven odnos do prihodnosti. Prinaša nam mir in notranjo harmonijo. Je še kaj več, kar mami potrebuje?

Tako, to je torej prva zgodba – upam, da ne preveč razvlečena -, o sončni poti. Za konec lahko zaupam, da v zlatarni pišem že novo, za katero računam, da jo bom lahko pokazala in povedala še pred iztekom leta. Do takrat pa naj svoje spregovori le zadnji kolaž treh slik.

Izdelava kalupa

Zgodba, ki se še piše …

Hvala za tvoj čas in lep pozdravček do prihodnjič,

Nina

 

Za unikaten nakit preveri tule:

zlato srebrna verižica

srebrna verižica

srebrna zlata verižica

 

Vaš komentar

Sorodni članki