Objavljeno: 25 marca, 2018952 besed4,8 min branja

Darila za mamice

Ob materinskem dnevu razmišljam o pomenu tega dneva. Šele drugo leto sodim v ponosno in srečno skupino mater, zato lahko še zelo živo primerjam čas prej in zdaj.

Spomnim se, da kot mlada deklica 25. marca svoji mami nikoli nisem pozabila izkazati naklonjenosti s kakšno risbico, pismom; malo starejša pa z rožico ali kakšnim diy projektom. Poleg tega sem se trudila, da so ti dnevi vedno mirno minili, bila sem pridna in ji podarila še kakšen objem in poljub več kot sicer. Žal mi je, da takšnega vzdušja nisva ohranjali vsak dan, ampak življenje in odnos otrok – starši, še posebej otrok – mama, prinese veliko preizkušenj, ki niso vedno samo lepe in sladke. V najinem odnosu sva, kot verjetno številni drugi, tudi midve občasno viharili. Pomembno je, da sva se po vsakem skupnem padcu pobrali, se prijeli za roko in ponovno zakorakali naprej.

Zavedam se, da najlepša darila za mamice niso ta, ki jih fizično prejmemo. Moja mama ima sicer vse moje stvaritve varno shranjene v škatli, ki jo morda odpre takrat, ko se počuti nostalgično. So lep, trajen spomin, ampak tisto, kar resnično šteje nosi ves čas v sebi. Najlepša darila za mamice prihajajo namreč v obliki prijaznih pogledov, toplih objemov, sladkih poljubov, ki ti jih podari tvoj otrok. Prihajajo v obliki vseh učnih lekcij, ki smo jih mame deležne vsak dan; tistih o potrpljenju, brezpogojnem sprejemanju svojega otroka, spoznavanju same sebe v povsem novi luči.

Najlepša darila za mamice niso naprodaj

Tudi sama že shranjujem Oskarjeve umetnine, ki jih ustvari v vrtcu, ampak nobena odtisnjena dlan na list papirja ne bo imela večje teže kot trenutek, ko je prvič stekel k meni, zacvilil »mami, mami« in me močno objel. Najlepša darila za mamice so čarobni skupni trenutki, za katere si želiš, da se ne bi nikoli končali. Najlepša darila za mamice niso na prodaj in nimajo cene. So neprecenljiv skupek vseh čustev, ki nas ob naših otrocih prevzamejo, njihovih čudovitih dejanj, ki nas prvič ali vedno znova očarajo in časa, ki jim ga poklonimo.

Pa vendarle poleg spominov shranjenih v škatli in v glavi obstajajo tudi drugačna darila za mamice – takšna, ki jih mamicam podarimo z namenom, da jih presenetimo in razveselimo ob posebnih priložnostih, včasih pa tudi kar tako, za lepši dan. O čaru obdarovanja sem v preteklosti že pisala, vendar ponovno ponavljam, da darilo pričara nasmeh na obraz tako obdarovancu kot obdarovalcu, zato je kot takšno zelo dragoceno. Obstajajo darila za mamice, ki so vsakodnevno uporabna in ki jih bodo opomnila na to, da je dobro, da si vzamejo čas zase, da razvajajo svoje telo in dušo. Obstajajo darila za mamice, ki poleg razveseljevanja vključujejo tudi druge elemente; podpirajo slovensko delo in imajo dobrodelno noto.

Najlepša darila za mamice

Takšna darila za mamice najdeš prav tukaj pri Lepi mami, ki pa ne želi biti zgolj spletna trgovina z darilnimi paketi. Lepa mami je projekt, ki je osvojil moje srce, projekt v katerega močno verjamem in ki ga želim širiti. Lepa mami me motivira, me veseli kot ideja, kot sporočilo vsem mamicam in tudi vsem tistim, ki jih imajo radi in mislijo nanje. To je pot, ki sem jo odkrila odkar sem mama in čeprav z vsakim korakom stopam v neznano, me osrečuje. Vidim, da je ta pot lepa, zato želim hoditi po njej. O končnem cilju težko govorim, ker saj veste, da življenje sproti prinaša spremembe, tudi ljudje se spreminjamo, zato ne vem, kam bova z Lepo mami na koncu prišli. Želim pa si, da bi pokukali čez meje naše državice in vse, ki so in še bodo vključeni v ta projekt, predstavili svetu.

Na naša vrata potrkajo čisto potiho

Naj za konec še dodam, da najlepša darila za mamice velikokrat potrkajo na naša vrata čisto potiho, skoraj neslišno se usidrajo v nas in šele čez čas ugotovimo, da smo še za spoznanje bogatejše. Otroci nas velikokrat »prisilijo«, da svoje življenje na novo ovrednotimo. Želimo si biti dobre in zgledne mame, pa tudi dosledne; prav je, da našim besedam sledijo dejanja, ki jih podkrepijo. Ves čas se torej trudimo svoje življenje spraviti na višjo stopnjo in si razširjati obzorja, da bomo svojim otrokom predstavljale dobre učiteljice. Lahko bi rekla, da najbolj pomembna darila za mamice predstavljajo trije M-ji: motivacija, moč in modrost. Otroci vsakodnevno motivirajo vsa naša dejanja, dajejo nam moč, da se tudi v najtežjih trenutkih pregrizemo naprej in modrost, ki nas vodi k optimalnim odločitvam in rešitvam.

Otroci so čudovita bitja. Iskrena, čutna, radovedna, zabavna, misleča, učljiva, dovzetna, ranljiva. So naša največja odgovornost, ampak ne pozabimo, da materinstvo ni zgolj vlaganje truda v oblikovanje malega človeka v odraslo osebo. Nismo samo učiteljice, sprejmimo tudi me vlogo učenk. Naši otroci so modri in veliko nas bodo naučili, če jim bomo prisluhnile in če se bomo na tej naši skupni poti naučile prisluhniti tudi sebi.

Draga mami, na tvoj dan ti želim malo miru in tišine ter veliko tistega, kar ti bogati življenje in kar te osrečuje.

Hvala, ker bereš moj blog. V zahvalo ti ponujam popust na vse pripravljene pakete Lepa mami. Izberi paketek in v košarici vpiši kodo kupona “blog5“. S tem prejmeš 5 % popusta na izbrani paketek.

Najbolj popularen iskalni niz: darila za mamice

Preberite tudi: Darilo v porodnišnico | Darilo ob rojstvu otroka

Slike: Ujeti trenutek in Sandra Vidmar, Moja galerija

Vaš komentar

Sorodni članki