Objavljeno: 31 maja, 2018779 besed3,9 min branja

Na svojega otroka sem čakala 42 tednov in en dan. Vsi dnevi, ki so šli čez rok, so me še bolj pripravili na dan, ko sva se spoznala. Tako sem vsaj mislila.

Končno je prišel. Bil je drobcen in neznansko lep. Popoln.

Čakaj!
Nisem pripravljena.
Težko je in tako zelo sem utrujena.
Zakaj me ni nihče opozoril na to?
Ničesar ne znam.

Če bi se lahko vrnila nazaj v čas in si kot presrečni nosečnici namenila še kakšno misel, bi si rekla tole:

Ljubezen, ki jo boš čutila do svojega otroka bo popolnoma nova. Bo tuja in hkrati poznana. Tvoje srce bo napolnila do zadnjega kotička. Nenavadno pri tej ljubezni je to, da jo lahko čutiš kot nekaj težkega. Nesorazmernega. Lahko se ti bo zdelo, da se boš zaradi njene teže prelomila. Težko boš ločila med izčrpanostjo in depresijo, in ta potrtost te bo opeharila za čas, ki bi moral biti posvečen nežnosti.

Dojenček bo jokal. Veliko. Tvoji dnevi se bodo začeli in končali z najbolj žalostnim zvokom, kar si ga kdajkoli slišala. Tvoje telo se bo na to odzvalo tako, kot je programirano – s paniko. Google bo tvoj najboljši prijatelj. Vanj boš vnašala stavke kot so »zakaj dojenček joka« in »novorojenček, ki sovraži življenje«. Pa vendar boš še naprej ostajala v temi.

Dojenček se bo zbujal vsakih deset minut.  Občutek boš imela, da se ti bo nekega dne zmešalo.

Po vseh klicih v zdravstveni dom boš pri sestrah kmalu dobila nalepko »paranoična mlada mami«. Dali ti bodo vse brošure o kolikah, ki jih premorejo, vendar ti ne bodo dovolj. Nekaj časa bo dojenje največja muka in tvoj dojenček se mu bo močno upiral. Nasprotno z zakonom narave ne bo znal sesati mleka iz tvojega telesa. Sem že omenila, kako izčrpana boš?

Na spanje in mirno tuširanje lahko kar pozabiš. Vsaj za nekaj časa. Medtem ko novorojenčki drugih mam na Instagramu sladko dremljejo, bo tvoj obupen. Na svetu je več kot dve milijardi mam, pa vendar se boš počutila povsem samo. V primerjavi z ostalimi se ti bo zdelo, da ti na vsakem koraku spodleti.

Ta ljubezen bo zdrobila tvoj ego. Uničila bo tvoje zaupanje v samo sebe. Bližnji bodo rekli, da dojenčku posvečaš preveč pozornosti (kar seveda ni mogoče). Imela boš slabo vest, ker ne boš vsemu kos. Imela boš slabo vest, ker boš imela slabo vest. Jokala boš zaradi vsakega najmanjšega absurda; na primer tega, zakaj nisi več noseča. Jokala boš zaradi velikih stvari, kot so spremembe, ki jih je nosečnost pustila na tvojem telesu. Morda se ti bo zdelo, da teže te ljubezni ne boš znala dobro nositi.

Ampak … Kaj pa če ti rečem, da se bo tvoj otrok nekega dne nasmehnil? Tebi. Da se ti bo celo na ves glas smejal? In da se boš smejala tudi ti.

Njegova prebavila se bodo sčasoma razvila in njegovi kriki ponehali. Še nekaj ti bom povedala. Tvoj otrok se bo naučil dojiti in spati. Pravzaprav bo oboje obvladal. Vse bo enkrat bolje.

Morda materinstva nikoli ne boš do potankosti naštudirala, ampak zagotovo se boš naučila vso bo to ljubezen oviti okoli sebe kot mehak šal iz kašmirja. Nikakor ne boš dovolila, da bi te njena teža pokopala.

Čeprav zdaj težko verjameš, nekega dne boš imela razigranega, pametnega in srečnega otroka, ki bo naravnost oboževal ta svet. Tvoji lasje bodo spet sijoči in imela boš čas, da si zjutraj v miru pripraviš zajtrk. Zaupaj v to, kar ti govorim. Prišel bo dan, ko boš občudovala dejstvo, da je ta zadovoljen otrok, ki stoji pred tabo, tisti dojenček, ki je bil nekoč tako nesrečen. Tudi ti boš bolje. Zrasla boš, se prilagodila in umirila. Naučila se boš poiskati ravnovesje med dobrim in težkim. Vse to pomeni biti mama, bi rekla.

Za konec te še nekaj prosim: sprejmi občutek, da so stvari vedno nedokončane. Naj bo nedokončano v redu. Naj bo nedokončano dovolj. In pozabi na to, kar vidiš na Instagramu! Presneto dobra mama si!

Zapis, ki me je ganil, ker sem se v njem na velikih mestih prepoznala, sem povzela po 19. poglavju knjige The Magic of Motherhood (Ashlee Gadd), 2017. Avtorica zapisa z naslovom »When love feels heavy« je N’tima Preusser (stran 128-133).

Najbolj popularen iskalni niz: teža te ljubezni

Preberite tudi: Darilo ob rojstvu otroka | Darilo v porodnišnico | Darila za mamice

Vaš komentar

Sorodni članki